Примерна новина 2


Безпрецедентната ситуация в страната провокира съвсем логично въпросите: "Ще се отрази ли и по какъв начин на пазара на недвижими имоти? Дали е предвестник на криза или възможност за развитие в нова посока?". Ето какво отговарят експерти в бранша от цялата страна в анкета на Imoti.net, част от Investor Media Group.

"Смятам, че моментът е подходящ да погледнем към новите технологии, които ни позволяват да не се излагаме на риск от заболявания и въпреки това да сме активни на пазара за недвижими имоти", казва Александър Василев от Insidemaps Bulgaria. "Технологията с 3D виртуални огледи при високо качество на детайла е отдавна наложена на международните пазари и е крайно време да стане масова и в България. Моята прогноза е, че за съжаление точно тежко изпитание като коронавируса, а не необходимостта от спестяване на време и пари, ще направи технологиите за витруални огледи по-популярни на пазара за недвижими имоти", допълва той.

Според Майя Катанска от "Катани Инженеринг" последиците от коронавируса са трудно предвидими. Тя признава, че е възможно да се стигне до застой, вероятно дългосрочен. "Всички браншове, включително и фирмите за имоти, се налага да работят при нетипични условия, да бъдат гъвкави, инициативни, да преустроят и дигитализират дейността си", казва тя. Катанска е убедена, че имотният пазар, който през годините е минавал през кризи, ще оцелее и този път.

"Важното в този момент е да ни води презумцията, че трябва да оцелеем лично и професионално, че трябва да подходим отговорно към здравето на всички - клиенти, партньори, колеги. Сега ще имаме време да свършим неща, които сме отлагали, да помислим за нова организация на труда ни, възползвайки се от всички възможности на новите технологии, съвременни технически средства и комуникации", отбелязва тя.

"В оптимизацията на бъдещите ни действия, експедитивност и отговорност е заложено и нашето бъдеще. Ако бъдем единни и колегиални, ако споделяме идеи и добри практики, ако разширяваме обема на своите знания и компетентности, ще съхраним доверието на нашите клиенти и ще отворим нови хоризонти пред пазара за имоти", смята Катанска. 

Според Мартин Кателиев от "Матекс имоти" във Варна е прекалено рано да се правят категорични изводи за влиянието на епидемията върху пазара на имоти в страната и в морската столица в дългосрочен план. "Към момента хората са предпазливи от гледна точка на здравето си. Има частни случаи, които остават резервирани към огледи и контакти на този етап, в повечето случаи са семейства с малки деца. Това засега не се отразява негативно върху намеренията за инвестиция в имоти", казва  той.